
Przyczyn wypadania włosów i łysienia jest bardzo dużo. Może to być spowodowane szalejącymi hormonami, genami, przyjmowanymi lekami, przechodzonymi chorobami, ale również niewłaściwą dietą i nieprawidłowym stylem życia. Co zatem powinniśmy jeść by uchronić się przed tym wstydliwym schorzeniem?
Dlatego wypadają nam włosy?
Jak już wspomnieliśmy przyczyn może być wiele. My skupimy się na tej mówiącej o nieprawidłowej diecie. Otóż zły styl żywienia, połączony z równie niezdrowym stylem życia oraz stresem może doprowadzić do tzw. stresu oksydacyjnego. Ten z kolei prowadzi nas do przedwczesnego starzenia się organizmu, a co za tym idzie ma bardzo negatywny wpływ na naszą skórę i przede wszystkim włosy. Mieszki włosowe wówczas słabną i dochodzi do ich utraty. Inną przyczyną, ale powiązaną jest anemia. Wynika ona w dużej mierze z diety ubogiej w żelazo. Wpływ ma na to oczywiście również nietolerancja pokarmowa czy celiakia. Co więcej, dieta może być także bardzo dobrym i skutecznym uzupełnieniem leczenia przeciw wypadaniu włosów. Mamy z tym do czynienia w przypadku chorób autoimmunologicznych.
Na czym powinna opierać się taka dieta?
Włosy są w dużej mierze odbiciem stanu faktycznego naszego organizmu. Dlatego też jeśli przez dłuższy czas zaniedbamy nasz organizm to w pierwszej kolejności odczują to włosy. W związku z tym, nawet jeśli zaniedbanie nie wynika bezpośrednio z naszego złego prowadzenia się, ale z powodu chorób autoimmunologicznych, nadczynności czy niedoczynności tarczycy to odpowiednia dieta, bogata w odpowiednie witaminy i minerały może wiele zdziałać.
Podstawowym składnikiem takiej diety powinno być przede wszystkim białko, czyli budulec włosów. Włosy bowiem w dużej mierze składają się z kombinacji aminokwasów, tworzących keratynę. Ponadto wspomniane aminokwasy zawierają siarkę, której zadaniem jest zapewnienie włosom wytrzymałości, odporności na działanie czynników zewnętrznych oraz sprężystość. W związku z tym, jeśli chcemy by nasze włosy były zdrowe i lśniące, musimy pamiętać o białkach zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. W tym celu najlepiej sprawdza się ryby, jajka, rośliny strączkowe czy szeroko pojęty nabiał i mięso.
Równie ważne są kwasy omega, odpowiadające za zdrowe i lśniące włosy. W tym przypadku powinniśmy jednak pamiętać o zachowaniu proporcji kwasów omega 3, 6 oraz 9. Każdy z nich wpływa bowiem korzystnie na organizm i przyczynia się do prawidłowego wzrostu komórek zarówno we włosach, ale i skórze. Kwasy grupy omega 3 znajdziemy głównie w tłustych rybach morskich, owocach morza, algach oraz oleju lnianym. Te z grupy omega 6 występują w oleju słonecznikowym, orzechach, oleju rzepakowym, awokado, pestkach dyni oraz słoneczniku. Z kolei kwasy omega 9 to składowe oliwek, migdałów, ale również jak w przypadku poprzednich oleju rzepakowego i awokado.
Na koniec warto pochylić się nad witaminami. Właściwy poziom nie tylko minerałów, ale i witamin pozwala nam bowiem zachować zdrowe włosy. W związku z tym, w naszej diecie nie powinno brakować witamin z grupy A oraz E. To właśnie te witaminy są mocnymi antyoksydantami, które przeciwdziałają starzeniu się skóry. Bardzo korzystnie działają również witaminy z grupy B, które chronią przed czynnikami zewnętrznymi. Warto skusić się także na biotynę. To ona odpowiada za ochronę przed siwieniem i nadmiernym wypadaniem włosów.