Dieta przeciw wypadaniu włosów. Co jeść, aby wzmocnić włosy?

dieta a wypadanie włosów

Przyczyny wypadania włosów są różne. Wpływ na nadmierną utratę owłosienia mają hormony, geny, choroby i przyjmowane leki, a także czynniki takie jak dieta czy styl życia. Choć sama dieta nie pomoże w przypadku łysienia androgenowego spowodowanego działaniem hormonów na mieszki włosowe, czy też w przypadku łysienia plackowatego lub utraty włosów spowodowanych problemami z tarczycą, to wzmocni organizm, a także w przypadku niektórych chorób, będzie uzupełnieniem terapii.

Dlaczego przez złą dietę wypadają włosy?

Nieodpowiednia dieta połączona z niezdrowym stylem życia oraz stresem może prowadzić do wystąpienia tzw. stresu oksydacyjnego. Z przeprowadzonych badań wynika, że stres oksydacyjny prowadzi do przedwczesnego starzenia się organizmu, co odbija się na naszej skórze i włosach. Mieszki włosowa słabną i w końcu dochodzi do ich nadmiernej utraty. Warto dodać, że cierpi też nasza skóra, która zaczyna szybciej się starzeć.

Przyczyną łysienia może być także anemia. Dieta uboga w żelazo, w dłuższej perspektywie może prowadzić do anemii. Warto dodać, że nietolerancje pokarmowe lub celiakia także mogą powodować anemię. Zniszczone kosmki jelitowe, nie przyswajają we właściwy sposób wszystkich składników odżywczych, w tym żelaza.

W przypadku niektórych chorób dieta jest także ważnym elementem uzupełniającym terapię. Często się o tym zapomina, a w przypadku chorób autoimmunologicznych dieta może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia, a co za tym idzie także stanu włosów.

Dieta wzmacniająca włosy – na czym powinna się opierać?

Włosy są odbiciem stanu naszego organizmu, dlatego każde dłuższe zaniedbanie, przemęczenie i stres odbiją się także na naszych włosach. Również choroby takie jak nadczynność lub niedoczynność tarczycy, a także choroby autoimmunologiczne mogą powodować nadmierne wypadanie włosów. Warto wtedy wspomóc nie tylko włosy, ale także cały organizm, odpowiednią dietą, bogata w witaminy i minerały.

Sprawdź, jakich składników odżywczych potrzebują Twoje włosy?

Białko, czyli podstawowy budulec.

Włosy w zdecydowanej większości składają się z białek, a dokładniej kombinacji aminokwasów, które tworzą keratynę. Keratyna składa się głównie z cystyny i metioniny. Aminokwasy te zawierają siarkę, która zapewnia włosom wytrzymałość, sprężystość, odporność na działanie czynników zewnętrznych. Stąd, aby nasze włosy nadal były mocne i zdrowe w diecie nie może zabraknąć białek, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Dobrym źródłem białka są ryby, jajka, nabiał, mięso, a także rośliny strączkowe.

Kwasy omega – zdrowe i lśniące włosy.

W zdrowej i zbilansowanej diecie nie może zabraknąć kwasów omega, nie tylko w odpowiedniej ilość, ale także proporcji. Niezbędna jest podaż kwasów omega-3, -6, oraz -9. Każdy z tych kwasów tłuszczowych wpływa korzystnie na organizm, przyczyniając się do prawidłowego wzrostu komórek, a tym samym do pięknych włosów i skóry.

Kwasy omega -3 znajdziemy głównie w tłustych rybach morskich np. łososiu, makreli, śledziach, owocach morza, a także w algach morskich i oleju lnianym. Źródłem kwasów omega -6 są orzechy, olej słonecznikowy, olej rzepakowy, awokado, pestki dyni i słonecznika. Kwasy omega -9 znajdziemy w oliwie z oliwek, awokado, oleju rzepakowym i migdałach.

Witaminy i minerały – jakie stosować na piękne włosy?

Wiele osób wie, że właściwy poziom minerałów i witamin w diecie przyczynia się do zdrowych włosów i skóry oraz mocnych paznokci. Pytanie, jakie witaminy i minerały wybrać, aby włosy były gęste, mocne i lśniące?

W diecie nie powinno zabraknąć witaminy A i E, obie witaminy to bardzo mocne antyoksydanty, które przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Co więcej, redukują suchość włosów oraz skóry.

Kolejny składnik diety dla włosów to witaminy z grupy B, które są niezwykle ważne dla prawidłowego wzrostu włosa, chronią przed czynnikami zewnętrznymi oraz przyczyniają się do odpowiedniego stanu skóry głowy. Szczególnie poleca się biotynę, która zapobiega siwieniu oraz nadmiernemu wypadaniu włosów.

Włosy potrzebują także minerałów – najważniejsze z nich to cynk, selen, krzem i siarka. Wpływają one na prawidłowy wzrost komórek, w tym wzrost mieszków włosowych. Wzmacniają włosy i zapobiegają ich wypadaniu.

Antyoksydanty – działanie przeciwstarzeniowe i bariera ochronna.

Antyoksydanty to bardzo ważny składnik diety, zwłaszcza jeżeli zależy nam na młodej i jędrnej skórze oraz lśniących i mocnych włosach. Co ważne, są naszą barierą ochronną chroniąca przed niekorzystnym działaniem środowiska, stresem, a także chorobami tj. nowotwory, cukrzyca, choroby układu krążenia oraz autoimmunologicznymi.

Antyoksydanty bardzo łatwo włączyć do diety, gdyż można je znaleźć w produktach, które z reguły każdy z nas lubi tj. kakao, gorzka czekolada, czerwone wytrawne wino, kawa, czy herbata – zwłaszcza zielona. Znajdziemy je także w kurkumie, cynamonie, curry, oregano, aronii, truskawkach, jagodach, burakach, a także winogronach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Transplantacja włosów Warszawie